Sandaler er Mere end Bare Praktisk Fodtøj

Man kan let få den tanke, at sandaler bare er en slags ”åbne” sko, og at der altså udelukkende er tale om fodtøj der er mere praktisk om sommeren. Hvis du er interesseret i at lære mere omkring sandaler, og den bedre vifte af måder de kan komme dig til gode, så er denne artikel den helt rigtige for dig. Jeg vil her gennemgå de forskellige typer af sandaler, og hvilke fordele de har i forhold til andre sandaler, og andre former for fodtøj.

Lad os starte med at kigge på, hvor sandaler egentligt kommer fra. Ordet ”sandal” betyder ”lille fod”, og kommer fra det latinske ord ”sanda”, der betyder ”at tage et skridt”. Romerne var rigtigt glade for at gå med sandaler, og det var primært fordi det var mere praktisk at gå med sandaler, end at rende rundt i bare tæer. Med tiden spredte sandalerne sig fra Rom og til resten af Europa, hvor det blev en del af hverdagsmoden. Interessant nok gik udbredelsen lidt i stå, da sandalerne kom til Japan. Her var lokalbefolkningen nemlig vant til, at bruge tæerne aktivt til at bevæge sig effektivt fremad, og den proces fungerede ikke rigtigt med sandaler. I første omgang slog sandalerne altså ikke igennem i Japan. Det meste af verden så dog sandalen som en genial opfindelse, og valgte at tage den til sig.

Der er overordnet set tre forskellige typer af sandaler. Der er sports-sandaler, formelle sandaler til festbrug, og hverdags-sandaler. Sportssandaler, som eksempelvis dem lavet af Nike, bruges typisk i forbindelse med sport og andre fysisk krævende aktiviteter. De formelle sandaler findes i flere forskellige stilarter. Nogle ligner hverdags-sandalerne, men er lavet af bedre materialer og har finere detaljer. Andre formelle sandaler lader sig kraftigt inspirere af højhælede sko eller flotte støvler. Hverdags-sandalerne er dem, som de fleste tænker på, når de hører ordet ”sandal”. Det er typisk et fladt stykke fodtøj, hvor stropper ovenpå sandalen holder din fod fast til sålen. De findes ligeledes i mange forskellige stilarter. Fælles for dem er dog, at de typisk fokuserer mere på komfort og pasform, end på udseendet.

Særligt pasformen er vigtig når man køber fodtøj, og det gør sig absolut også gældende med sandaler. Et godt eksempel er angulus sandaler børn, der specifikt fokuserer på, at skabe sandaler med god pasform til de mindste. Børn er typisk meget aktive, og det betyder at de bruger mange timer på at gå og løbe rundt på deres fødder. Hvis der ikke er en god pasform, eller komforten ikke er i top, så vil det genere barnet i meget høj grad. Et par gode sandaler til børn har altså fokus på at yde god komfort, og have en god og støttende pasform.