Det skal du vide om eltjek

Elinstallationer er sandsynligvis ikke noget, du går rundt og tænker over. Det er en af de ting, som bare er til stede i vores bolig, uden at vi er specielt opmærksomme på det. Men der er faktisk god grund til at se bag om stikkontakterne og tage et grundigt blik på din boligs el. Læs med her.

Hvis dine stikkontakter virker, lamperne lyser og ovn, vaskemaskine osv. fungerer, så går vi ud fra, at vores elinstallationer er i orden. Men der kan være skjulte problemer, som kan ende med at være farlige, så derfor er det en god idé at få foretaget et eltjek, hvor elinstallationerne gås efter i sømmene.

Hvorfor skal du få foretaget et eltjek?

Den allervigtigste grund til at få tjekket sin boligs el er sikkerhed. Elinstallationer, som er udført ulovligt, forkert eller mangelfuldt, kan udgøre en risiko – faktisk skyldes 43 % af alle elbrande ifølge Sikkerhedsstyrelsen ulovlige eller fejlbehæftede elinstallationer.

Udover risikoen for personlig eller materiel skade, kan dårligt eller forkert udførte elinstallationer også medføre en økonomisk risiko. Hvis du fx skal sælge dit hus, og der senere viser sig at være ulovlige elinstallationer, så kan du komme til at hæfte økonomisk.

Hvad er inkluderet i et eltjek?

Uanset om du skal sælge dit hus, købe nyt hus, renovere dit gamle hus eller har bygget helt nyt, er et eltjek en fordel. I alle disse tilfælde er du efter et eleftersyn sikker på, at elinstallationerne er i orden og ikke udgør en risiko. Det foregår ved, at en eltekniker gennemgår ejendommen og kontrollerer følgende:

  • Eltavler
  • Fejlstrømsafbrydere
  • Materiel bag afbrydere, stikkontakter og lampeudtag
  • Lavvolts- og 230V installationer
  • Elinstallationernes antal og dimensionering
  • Beskyttelse mod berøring med spændingsførende dele (jord m.m.)

Særlige forhold du skal være opmærksom på

Du skal være særlig opmærksom, hvis du vil anskaffe dig en andelsbolig, udlejningsejendom, erhvervsejendom, butik eller et aktivt landbrug. Disse typer ejendomme er nemlig ikke omfattet af eleftersynsordningen. Dvs., at der ved køb og salg ikke automatisk bliver lavet en rapport over alle elinstallationer. Derfor kan det ved køb eller salg af en af disse typer ejendomme være en god idé at få lavet et eltjek, både ift. sikkerhed og fordi mange forsikringsselskaber kræver det.